Castelló de Farfanya al segle XVIII

febrer 10, 2010

Llocs d’interès

Filed under: Uncategorized — Andreu @ 5:52 pm

Llocs d’interès

Església de Sant Miquel, segle XIII
Castell de Castelló, runes
Església gòtica de Santa Maria amb retaule de pedra gòtic, segle XV
Font barroca a la plaça de l’Església
Palau setcentista dels Ducs d’Alba
Casals renaixentistes – Casa de la Inquisició, Casa de la Vila
Carrers porticats , carrer Major, del Pont i de la Saleta.
El riu Farfanya


pròximament més fotos…

~

El Castell

El Castell, és el monument més antic de Castelló i va ser derruït durant les guerres del segle passat. Estava fet de grans muralles d’una considerable gruixària, amb torres quadrades adherides als murs i amb torres albarranes cilíndriques separades de les muralles com a torres de guaita. Aquest castell, fou bastit pels moros en el segle IX amb pedres i calç, elements de llarga durada i vistosa elegància.

http://usuarios.multimania.es/castelloweb/castell.htm

L’església de Sant Miquel

Cronològicament, és el segon monument de Castelló de Farfanya.
Està ubicada a la Plaça Major. Impressiona el seu aspecte venerable. Aquesta església, fou iniciada abans del romànic, continuada durant el romànic, i acabada en el període gòtic del segle XIII, de línies austeres i senzilles.

A l’Altar Major, ara hi ha el retaule de pedra policromada que es baixà de l’església de Santa Maria, que era el seu lloc natural. Aquest retaule, fa 5 m. d’amplada i té una alçada de 6 m. El centre d’aquest retaule conté una fornícula gòtica amb la Imatge de la Mare de Déu amb el Fill als braços, mirant al poble, i el Nen amb gest de jugar i tirar la bola que porta a les mans, als altres nens que l’esperen al peu de l’altar.

L’església de Sant Miquel té per pila baptismal, una altra obra d’art. És una gran pedra monolítica buidada en forma radial i adornada exteriorment amb relleus. Të la forma de copa d’un calze gòtic.

http://usuarios.multimania.es/castelloweb/sant_miquel.htm

L’església de Santa Maria de Castelló

L’església de Santa Maria de Castelló de Farfanya, fou construida per la Comtessa Cecília de Comenges, pel seu fill el Comte Pere d’Aragó o d’Urgell i sa esposa Margarida entre els anys 1340 i 1400.

Aquesta, és una església gòtica.

Aquesta església fou dedicada a l’Assumpció de Santa Maria, com ho demostra una pedra policromada i en relleu, caiguda de la part superior de la nau i que era la pedra clau de les nerviacions de la volta.

L’altar i l’absis poligonal donen a l’Orient del sol, que els il·lumina per mitjà de tres alts finestrals gòtics amb vidriera blanca.

L’entrada és una gran portalada gòtica florida, amb els blasons dels seus fundadors i dels Senyors de Castelló.

Santa Maria, en la seva època d’esplendor, amb el seu temple gòtic d’una sola nau, amb pedra tallada i bons contraforts exteriors, acollia un magnífic retaule de pedra a l’altar major, fet expressament per al lloc, un altre de sant Andreu a un altre altar, i un tercer de sant Nicolau i de Santa Úrsula, tots ells de pedra.

El campanar poligonal, està fet de dos pisos; l’últim és més estret i menys elevat que el de baix; està emplaçat al costat de la porta d’entrada i ambdós al bell mig de la façana de l’Església.

http://usuarios.multimania.es/castelloweb/santa_maria.htm

Els portxos

Els portxos de Castelló de Farfanya, són importants, per què allí s’hi celebrava el mercat, fires… A més, és el carrer més típic de Castelló.

La Fira i el Mercat de Castelló, atreien molts comerciants de la contrada. Aquests anaven tot carregats de gallines, porcs, mules, vaques, corders, verdures, fruita, tot tipus de productes.

Els portxos, estàn formats per set arcs de mitja volta

http://usuarios.multimania.es/castelloweb/portxos.htm

La presó

A l’extrem esquerre dels baixos de la casa dels Ducs d’Alba, i fent cantonada amb el carrer posterior, hi ha la presó; la porta que té és petita i sòbre per mitjà d’un artístic forrellat, molt gruixut i forjat amb ganes de tancar ben fort a tothom que hi havia a dins seu.

L’interior de la presó és tenebrós com la negror, humit i sense cap higiene; està partit en dues estances; l’última dels fons és la més tètrica. El seu aspecte treu totes les ganes de ser delinqüent per no haver d’anar a parar dins d’aquell cau tenebrós, que sembla el celler de la mort.

A les parets de la presó, hi podem observar un munt d’escriptures, dibuixos, i d’altres coses que els presoners escrivien per a passar l’estona, i per a deixar record, de que ells van ser allí.

http://usuarios.multimania.es/castelloweb/la_preso.htm

La casa de la vila

És d’estil pairal. Ostenta al cim, sobre la barbacana, tretze finestrals arquejats; al mig de la façana hi ha tres balcons de ferro forjat i entre mig d’ells, l’escut en relleu de Castelló mostrant les tres torres.

L’entrada està feta amb muntants de pedra que rematen en una arcada circular.
A la porta d’entrada hi ha fixada una cana, mesura de longitud antiga, emprada pels comerciants en dies de mercat.

L’arxiu de l’Ajuntament, que devia ser pletòric de pergamins i documents de gran valor històric, va desaparèixer en la guerra del 1936.

http://usuarios.multimania.es/castelloweb/casa_vila.htm

Anuncis

Feu un comentari »

Encara no hi ha cap comentari.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: